Byggprocessen

I vilken ända ska man börja? Och hur går det till? Vi har sammanfattat hela byggprocessen från spännande framtidsplan till ljuvlig verklighet. Häng med!

Bild_lyckligtpar

1. Var vill ni bo?

Läget, läget, läget. Bestäm först var ni vill bo. Vilka avstånd, kommunikationer och servicealternativ är viktiga för er? När ni siktat in er på en tomt lär er då allt om den! Hur får den bebyggas? Vilken hustyp passar bäst? Hur bör ett hus placeras med tanke på väderstreck och insyn? Är det förberett för vatten och avlopp? Finns det några servitut på tomten som kan innebära obehagliga överraskningar i framtiden? Är tomten pantsatt? Vilka planer finns för området? På er kommun kan ni tillhandahålla den mesta informationen och vi kan även tipsa om ett och annat.

Spargris

2. Vad får det kosta?

Utifrån er hushållsbudget skapar ni en budget för vad bygget får kosta. Ta hjälp av er personliga rådgivare på banken eller använd något av kalkylverktygen som finns på webben. När ni sedan bestämt er för ett hus gör vi en produktionskostnadskalkyl. Produktionskostnadskalkylen berättar vad den totala kostnaden blir för husbygget och boendekostnadskalkylen, som banken gör, vad månadskostnaden kommer att landa på inklusive el, vatten, räntor och amorteringar. Kalkylerna är underlag för ansökan om lån. Ta gärna in offert från flera bolåneinstitut för att generera ett så fördelaktigt lån som möjligt.

ritningar

3. Hur vill ni leva?

Stanna upp och fundera över vad det är ni uppskattar och värdesätter i ett hem. Vad söker ni, hur vill ni leva och vad är viktigt för er? Och framförallt hur ser ert drömhus ut? Ta god tid på er, det har ni igen senare! Utifrån våra husmodeller skapar vi sedan tillsammans ett hus som matchar era önskemål, er tomt och er budget optimalt. De flesta av våra kunder träffar vi flera gånger innan den slutgiltiga husutformningen är gjord, bland annat på plats på tomten och i våra visningshus.

pappersexercis

4. Pappersexercis…

Att bygga hus innebär en ganska omfattande pappersflora till myndigheterna. Här kan ni dra stor nytta av vår mångåriga erfarenhet av att bygga hus. Vi har koll på alla regler, papper och moment och är din dialogpartner hela vägen till mål. Några av momenten är bygglovsansökan, tekniskt samråd där kontrollplan beslutas samt kontrollansvarig utses, startbesked och utstakning.

fabrik

5. Nu kör vi!

När husets utformning arbetats klart tillsammans med våra arkitekter är det dags att göra alla material- och utrustningsval. I VästkustVillan har ni redan hög utrustningsstandard men ni har samtidigt stor möjlighet att sätta egen prägel med olika tillval som t ex fönster, dörrar, hushållsmaskiner, kök, badrumsinredning, golv, etc. När allt är bestämt är det dags för en viktig milstolpe i byggprocessen: Den slutgiltiga beställningen. När den är gjord börjar ert unika hus tillverkas i vår produktionshall i Mjöbäck. Givetvis är ni välkomna att besöka oss och se hur ert hus växer fram.

killeborr

6. Nu kommer det!

När huset är färdigproducerat och markarbete och grund lagd levereras huset till er tomt för att färdigställas.

inflyttning

7. Inflyttning nästa?

När ert hus är färdigbyggt återstår några få saker innan ni kan flytta in. Enligt konsumentlagarna måste en slutbesiktning ske av en opartisk, kunnig och erfaren besiktningsman. I samband med slutbesiktningen börjar garantitiden på tio år att löpa. Innan ert hus får tas i bruk krävs också ett slutbesked från kommunen.

flyttain

8. Nu flyttar vi in!

Så äntligen är det dags att börja njuta av ert nya hem. Sammankalla släkt, vänner och bekanta för en kraftsamling vid flytten och tacka med en hejdundrande inflyttningsfest!